Wat is thermografie ?


Thermografie is een meetmethode waarbij temperatuur in kaart wordt gebracht. Dit gebeurt met een thermografische camera, ook wel infrarood camera of warmtebeeldcamera genoemd.
In tegenstelling tot een normale visuele camera registreert een thermografische camera alleen infrarood licht. Infrarood licht geeft ons informatie over de temperatuur van een object, maar is voor een mens niet zichtbaar. De warmtebeeld camera zorgt er voor dat we dit licht kunnen waarnemen door er een visuele foto van te maken, een zogenaamde thermogram. Een thermogram lijkt op een gewone foto, maar is radiometrisch; het geeft ons van iedere afzonderlijke pixel temperatuurinformatie.


Infrarood camera's zijn uitgerust met speciale infrarood optieken, gemaakt van germanium, en een detector, de microbolometer, die de ontvangen golflengtes analyseert. De werking ervan steunt op de Wet van Wien. 

Thermogrammen van FLIR thermografische camera's worden met een temperatuurschaal weergegeven. Iedere thermische pixels geeft namelijk unieke temperatuurinformatie, die wordt gevisualiseerd via een kleurenpallet. Lage temperaturen hebben hierop een donkere kleur en de hogere temperaturen lichtere kleuren. Aan het thermogram zijn diverse parameters gekoppeld, waarvan enkele het resultaat kunnen beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn het corrigeren van de emissiewaarde, de achtergrondstraling en het type camera dat is gebruikt. Dit laatste gegeven biedt onder andere informatie over de resolutie van de detector, IFOV ("Instantaneous Field of View") en temperatuurbereik.

Deze parameters zijn van belang voor de beoordeling of het vanuit natuurkundig oogpunt ook daadwerkelijk mogelijk was om een representatieve opname te maken. Om deze parameters te begrijpen en de thermografische beelden goed te kunnen interpreteren raden wij u aan om de cursus thermografie te volgen bij Thermografiecamera.be. 

Meer informatie over:


Wat kan thermografie voor u betekenen? 

Warmtebeeldcamera's worden toegepast in de industrie, elektrotechniek en in de bouw, maar zijn ook heel functioneel voor wetenschappelijke doeleinden bij bijvoorbeeld de bestudering van flora en fauna. De toepassingen zijn oneindig. Alle situaties waar temperatuursverschillen optreden kunnen interessant zijn om te visualiseren. 

Klik op onderstaande links voor toepassingsvoorbeelden uit diverse industrieën:

Powered by Lightspeed